“Diete minune” sau stil de viata sanatos?

“Diete minune” sau stil de viata sanatos?

De fiecare data cand vara se apropie, auzim cuvintele magice: “de azi intru la dieta”. Dar nu ne-am pus niciodata intrebarea, ce este de fapt o dieta. Pentru multi, dieta cumuleaza ideile legate de masurile oamenilor pe care le iau pentru a slabi. Este de asemenea si un cuvand pe care il folosesc majoritatea producatorilor de alimente pentru a indica faptul ca ceva este mai sanatos, are mai putine ingrediente care ingrasa, cum ar fi grasimi, sahar sau calorii. 

Insa cuvantul “dieta” se referea exact la ceea ce mancati zi de zi. Totusi, majoritatea oamenilor cred ca dieta este un plan temporar, pentru a scadea in greutate. De cele mai multe ori, aceste diete vor fi structurate pe o anumita categorie. Unele au anumite procente de macronutrienti (grasimi, proteine si carbohidrati) pe care trebuie sa le consumati, unele atribuie puncte anumitor alimente si altele limiteaza drastic sau elimina intregul grup de alimente. Unele diete pot fi foarte periculoase – precum cele ‚de curatare’ sau orice diete cu un numar extrem de scazut de calorii sau nutrienti esentiali.

Succesul pe termen lung

Cea mai mare problema a dietelor este ca majoritatea nu functioneaza pe termen lung. De cele mai multe ori, oamenii isi dau seama ca nu se pot tine de o dieta pe o perioada lunga de timp. Acest lucru se datoreaza faptului ca majoritatea dietelor sunt prea restrictive, nu sunt realiste, sunt prea complicate sau nu sunt potrivite pentru individ. 

Ca oameni suntem programati sa ne placa alimentele gustoase: bogate in grasimi si carbohidrati. Suntem presati de timp, nu avem cand sa ne gatim 3 mese pe zi sau sa incercam sa calculam caloriile pe care le mancam. De aceea apelam la dietele “minune”, care din pacate au efecte pe termen scurt. 

Senzatia de a fi nesatul

Grasimile din alimente incetinesc procesul de golire al stomacului, cee ace duce la cresterea sentimentului de satietate imediat dupa masa. Majoritatea dietelor sunt sarace in grasimi, de aceea ni se face foame imediat dupa ce am mancat. Aceste diete care sunt sarace in grasimi nu functioneaza pe termen lung pentru ca veti ajunge sa mancati mai mult, pentru a compensa. 

Lipsa de energie

Alte diete functioneaza pe un nivel scazut de carbohidrati. Dar nici acestea nu au success pe termen lung deoarece organismul nostru are nevoie de carbohidrati pentru a functiona in parametrii normali. Aceste diete aduc oboseala si iracibilitate, deoarece carbohidratii sunt forma de carburant preferata de organism pentru energie, mai ales pentru sistemul nervos.

Numarul de calorii

Un alt motiv pentru care unele diete nu functioneaza este acela ca au un numar prea mic de calorii. Organismul nostru necesita un anumit numar de calorii in fiecare zi doar pentru a face sa functioneze functia metabolica. Plamanii, creierul, inima, muschii, sistemul digestiv, sistemul nervos si sistemul cardiovascular necesita calorii pentru a functiona cum trebuie. Daca reduceti drastic numarul de calorii – asa cum fac oamenii de obicei atunci cand sunt la dieta – organismul crede ca moare de foame si reglementeaza numarul de calorii necesar pentru repaus, deoarece incearca sa conserve energia. De asemenea, atunci cand pierdeti in greutate drept rezultat al reducerii severe a caloriilor, este posibil sa pierdeti din masa musculara mai degraba decat din grasime. Deoarece muschiul arde mai multe calorii in repaus, organismul vrea sa se debaraseze de asta si sa retina grasimea pentru energie. Apoi, imediat ce reveniti la vechile obiceiuri de alimentatie, kilogramele se acumulează la loc.

Ce este de facut?

In locul “dietelor minune”, trebuie sa ne obisnuim sa adoptam un stil de viata sanatos. Stilul de viata sanatos se bazeaza pe alimentatie sanatoasa, miscare si odihna. Daca alimentatia noastra este una echilibrata, care sa contina si grasimi si carbohidrati, dar in cantitatile necesare, atunci procesul de slabire va fi unul mai usor. 

Totul se rezuma la moderatie: putem manca ceva dulce, putem manca si carbohidrati, dar nu sa exageram. 

Citeste si ...

Accidente frecvente la sala de forță - și cum le previi

Accidente frecvente la sala de forță - și cum le previi
Accidente frecvente la sala de forță - și cum le previiDefinirea musculaturii înseamnă mai mult decât o preocupare pentru felul în care arăți

Sportul – aliatul tau in lupta impotriva anxietatii

Sportul – aliatul tau in lupta impotriva anxietatii
Imediat ce simti primele simptome ale anxietatii (dificultati de concentrare si de mentinere a atentiei, insomnii, stare de agitatie continua, inabili

Totul despre antrenamentele functionale (Functional Training)

Totul despre antrenamentele functionale (Functional Training)
Functional training (antrenamentele functionale) au devenit foarte populare in ultima vreme in comunitatea de fitness, insa sunt unele din cele m